Pomicultura a fost una dintre principalele ramuri ale economiei tradiționale care s-a dezvoltat în satele oșenești în lipsa legumiculturii și a culturii cerealelor. Urmele acestei specificități locale pot fi întâlnite și în prezent. Cele în jur de 50 de pălincii care există pe teritoriul Țării Oașului sunt mărturia unei dezvoltări fără precedent a producției de pălincă de-a lungul secolului XX. În anumite sate mai este mai produs și lecvarul de prune într-o căldare de aramă care este împrumutată de la un vecin la altul. Există și un fenomen de revival, cum ar fi cazul familiei Rus din Turț, în ceea ce privește uscarea prunelor, care în trecut constituia o sursă importantă de venit pentru populația locală.
Aventura noastră începe în Orașu Nou, cu o degustare de diferite soiuri de pălincă făcută de Sándor Butka. De acolo o luăm spre Remetea Oașului pentru o degustare de „lecvar”, pusă la dispoziție de SC Remete Lekvar SRL, apoi la Prilog ne oprim la pălincia lui Grigore Bura. Acolo, vom asculta povestea pălinciei și a livezilor din zonă. Pe lângă clasica pălincă de prune, se poate degusta pălincă de gutui și pălincă de căpșuni. Din Prilog ne întoarcem la Orașu Nou, unde facem stânga spre localitatea Racșa. După un popas la pălincie, o luăm spre Vama. Acolo vom degusta diferite tipuri de gemuri, specialitate a comunității maghiare din Vama. La Negrești Oaș, în Muzeul Țării Oașului, putem să vizităm o instalație funcțională de făcut pălincă, iar ghidul local ne va prezenta pașii prin care se fierbe celebra băutură. De acolo mergem la Huta-Certeze, unde „socăcița” Maria Simon ne va aștepta cu „giatchi”, un desert foarte gustos, care are la bază lecvarul de prune. De la Huta ne întoarcem și facem dreapta către Bixad, unde vom vizita una din pălinciile locale. Vom face același lucru și la Târșolț, unde la pălincia lui Melciu, pe lângă pălincă, ni se pun la dispoziție și sucuri naturale bio (din mere, sfeclă și morcovi). La Cămărzana vom vizita pălincia lui Ioan Dregan, unul dintre cei mai cunoscuți producători de pălincă din Țara Oașului. Brandul său, „Cămara Zânelor” este singura pălincă din Oaș, care are timbru. Ne întoarcem și, la Boinești, vom face dreapta, pentru a ajunge în Călinești Oaș. Acolo vom poposi la familia Torz, unde, după ce vom degusta pălinca locală, gazdele ne vor povesti și cum a ajuns să se producă pălincă de mure în sat. În Gherța Mică vom vizita pălincia locală. La Turț, vom intra la familia Rus, singurii producători din Oaș care se mai ocupă de uscarea fructelor. Acolo vom degusta prune uscate umplute cu miez de nucă. La Bătarci vom vizita pălincia lui Grigore Mone, unde vom bea o pălincă veche de prune. Popasul nostru se va încheia la Tarna Mare, unde Florin Danco ne va pune la dispoziție de asemenea o pălincă proprie, foarte gustoasă.