Gastro Tour

Itinerarii gastronomice in Romania

Ruta gastronomica - DRUMUL DULCIURILOR DE CASĂ – de la rabarbăr la lichiu

Propunerea noastră visează în primul rând promovarea unei rute tematice care conectează tot teritoriul GAL Dealurile Târnavelor. Axul principal al rutei este reprezentat de DN 13 și apoi continuat pe DN 14 atunci când îl parcurgem de la est la vest. Reprezentarea rutei poate fi făcută destul de ușor având în vedere că ruta efectivă seamănă cu o mână întoarsă în jos , cele cinci degete fiind: drumul de acces către Archita (133), DN 13, drumul de acces către Apold (106), drumul de acces către Mălâncrav (143) și cel către Biertan (141B). Mâna care oferă bunătăți – simbolul mâncării făcute în casă dar și al hărniciei (produse locale) și al dărniciei (ospitalitate).

Această reprezentare conceptuală are avantaje din punct de vedere al accesibilității turistice:
– vizitatorul înțelege imediat cum arată propunerea tematică din punct de vedere al geografiei și parcurgerii cu mașina
– vizitatorul poate alege foarte ușor fie toată ruta, fie doar o parte din ea pentru parcurgere în funcție de timpul alocat
– văzut grafic, această mână poate ține diverse preparate în ea, în funcție de specificul fiecărei localități în parte. Adică ne îndeamnă să primim ce este oferit, să degustăm dulciurile de casă locale.

Pe modelul acestei mâini putem construi ulterior structura ofertei efective turistice:
1. experiențele gastronomice promovate în sate și în jurul lor

– servire a mesei de tip MIC DEJUN, PRÂNZ sau CINĂ cu rezervare / plată online la:
• PGL-uri sau familii care gătesc în gospodăria proprie
• la producători de alimente
• la unități de alimentație publică (restaurante, pensiuni, hoteluri)

– modalități alternative de servire a mesei:
• în natură, la comandă (picnicuri sau cine gata organizate)
• pachete individuale de picnic de servit individual
• degustări tematice în locuri pitorești sau istorice

Aceste experiențe se referă la un timp de ședere foarte scurt petrecut efectiv la fiecare operator, între 1 și 3 ore.

2. Oferte de ecoturism și conexe gastronomiei specifice și slow travel
– oferte de servicii combinate cu servire a mesei:
• tururi culinare de o zi de descoperire a rutei tematice cu degustări în mai multe locuri. Vizitatorii pot descoperi satele pe rând și se pot bucura de gusturile ale regiunii. Acest tip de experiență ar trebui promovat cel mai intens pentru că ne asigură minim două nopți de cazare
• drumeție, ture de biciclete sau călărie cu picnic în natură
• experiențe integrate, complexe de ecoturism: degustări și vizite la meșteșugari, la obiective naturale, la obiective culturale sau vizite la personaje pitorești (ex. vizită cetate Biertan cu istoria vinificație în Transilvania, drumeție cu picnic în natură pe dealurile cu vie, vizită la domnul Schaas sau citit din cartea Andreei Rost despre tradiția viticulturii și apoi cină cu degustare de dulciuri de casă)
• descoperirea localităților printr-o zi tip porțile deschise cu vizite în mai multe gospodării sau la mai mulți operatori oferte de ecoturism care să implice vizitatorii în producția sau prepararea mâncării

Aceste experiențe se referă la ceea o perioadă de ședere prelungită, între ½ de zi și 2 zile în teritoriul GAL cu focus pe această tematică. În fiecare localitate în parte este propusă crearea unui mic circuit în funcție de specificul descoperit. O buclă de parcurs în maxim 2 ore cu nu mai mult de 3 vizite în fiecare sat. Acestea, legate, pot asigura prelungirea sejurului în locul ales pentru cazare.

Harta Interactiva

Navigand pe harta si pe iconite, puteti afla mai multe detalii despre obiectivele turistice si puteti selecta sa fiti directionati catre acestea. Mai multe despre Studiu cultură gastronomică locală GAL Dealurile Tarnavelor la sectiunea RESURSE.